Ondanks een venijnig regenbuitje aan het begin van de avond, kwamen toch 75 mensen opdagen voor de excursies die op 2 juli werden georganiseerd in het Spoorpark. De meeste belangstelling ging uit naar natuur; het waterbeheer was goede tweede en de mensen die kozen voor afval werden ook niet teleurgesteld. Zie ook de fotoserie die van de avond werd gemaakt.
Televisie
Omroep Tilburg was bij het Walking Milieucafé aanwezig en het resultaat is te zien in de Nieuwsuitzending van 3 juli. De afvalexcursie kreeg speciale aandacht in de serie Het Andere Normaal (seizoen 1, aflevering 15).
De opzet van de avond was anders dan anders en dat heeft alles te maken met de coronacrisis. Het mocht de pret niet drukken, met inachtneming van de anderhalve meter werd het desondanks gezellig. De excursies startten bij het T-huis waar de Tilburgse cabaretier, columnist en schrijver Frank van Pamelen de coronavoorschriften vertaalde naar de Tilburgse situatie in 26 handige regels. Bij alle excursies werden de gasten verrast met een optreden van Sanne Rambags. Zij zong het prachtige nummer Seat Of The Soul. Jeroen de Leijer en Frans van der Meer haakten in op het afvalthema. Zo had Eefje Wentelteefje een aangrijpend diepte-interview met een zak zwerfafval. En Ferry van de Zaande drong aan op een actiever optreden door de gemeente. Nu bleven sixpacks die hij op straat gooide, soms dagen liggen. Verder verzorgde Complottheorie-zanger Rambert een opmerkelijk optreden.
Natuur
Rob Vereijken nam de bezoekers mee door het park en vertelde over de natuur. Tijdens de wandeling liet hij bij voorbeeld zien welke bijzondere plantensoorten er nu al voorkomen in het park.
Water
Lucy Bathgate gaf uitleg over het innovatieve watersysteem. Een rondje met de klok mee voerde van het Waterplein naar twee vijvers naar de poel aan de noordwestkant van het park. Er blijkt een heel systeem achter de diverse waterlopen te zitten; water wordt opgevangen, gebufferd en gereinigd. In het park loopt het water van noordwest naar zuidoost. In de bovenhoek ('bron') wordt het regenwater ingelaten, of indien nodig bronwater. Een deel van het water komt uit de omliggende wijk.
Via een 'groene vallei' trekt het water naar een vijver met natuurlijke oevers. De vijver is bedoeld om regenwater op te vangen en zodoende kan de waterspiegel in heel korte tijd 70 centimeter stijgen. Gezuiverd regenwater gaat via een 50 centimeter dikke leiding terug naar de bron. Een 'natuurlijke speelbeek' vormt de verbinding met het waterplein aan de oostkant. Daar spelen de kinderen het meest.
Afval
Het zal niet verbazen dat er ook zwerfvuil te vinden is in het Spoorpark. Toch valt het afvaldeskundige Henk Dillingh mee; een verdienste van parkmanager Sophie Peters en vooral van de vele vrijwilligers. Iedere dag zijn ze actief en 's zomers worden de bakken tweemaal daags geleegd. Henk Dillingh heeft nog wel wat tips: werk niet met open tonnen want dit trekt vogels aan. En zorg dat ze opvallen, dan vinden mensen ze vanzelf. Verder is communicatie belangrijk zodat mensen weten wat voor gedrag er van hen wordt verwacht. Verreweg de meeste bezoekers nemen overigens wel de moeite om het afval in de bakken te gooien, maar het is ook erg veel. Bezoekers zouden zelf ook een handje kunnen helpen door zwerfvuil in de dichtstbijzijnde bak te gooien. Kleine moeite, groot resultaat.
Presentator Marc Pruijn verraste de bezoekers door een afvalbak ondersteboven te keren en samen met Henk Dillingh de inhoud te inspecteren. Naast de bekende flesjes en blikjes troffen ze koffiebekers aan, wegwerpservies en voedselresten. Op zomerse dagen wordt dit verder aangevuld met pizzadozen en complete wegwerpbarbecues, vertelde de parkmanager. Het goede nieuws is volgens Dillingh dat de situatie de komende jaren gaat verbeteren, want er komt een verbod op wegwerpplastic en er wordt statiegeld geheven op kunststof flesjes en blikjes.