U bent hier

Podcast 3: Voedselverspilling is niet nodig

Onze nieuwste Milieucafé podcast gaat over goed voedsel. Dit wordt namelijk veel te vaak weggegooid. Wat gebeurt er in Tilburg om voedselverspilling tegen te gaan? En niet te vergeten, wat kunnen we er zelf aan doen? Deze podcast, de derde alweer, wordt gepresenteerd door Marc Pruijn en gastredactrice Anne de Graaf (annetravelfoodie.com).

Voedselverspilling
[1:22] Anne vertelt dat het onderwerp wel leeft in Tilburg. Helaas is voedselverspilling ook aan de orde: wereldwijd wordt maar liefst een derde van al het voedsel weggegooid. Een 'bizar getal' inderdaad. In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo per persoon per jaar weg. Waarmee een bedrag correspondeert van 120 euro. Brood, zuivel, fruit en groente staan bovenaan deze twijfelachtige hitparade.

[3:01] Anne interviewt chef-kok Ralph Blaakenburg van onder meer Auberge du Bonheur. Hij blijkt bewust zuinig om te springen met voedsel; bijvoorbeeld door al te beginnen met een beperkte kaart. Buffetten worden ook vrijwel niet meer geserveerd. Verder probeert de keukenploeg alle gerechten zoveel mogelijk te gebruiken. Een interessant vegetarisch gerecht is Italiaanse gnocchi gemaakt van oud brood. (Zie het recept hier.) Ook het groene loof van bospeen kan worden verwerkt tot pesto. Prei hoeft verder niet alleen wit te zijn. Ralph blijkt vanaf zijn vroegste jeugd doordrongen van de waarde van voedsel. En heeft nu een schone taak om jonge mensen hierin op te voeden.
Een afsluitende tip voor consumenten: doe niet teveel boodschappen, en die datum THT is geen dogma. Van de Amerikaanse 'doggy bag' is Blaakenburg geen voorstander omdat je niet weet wat er daarna met het eten gebeurt.

IJsrecept
[11:19] Anne behandelt een recept voor overgebleven bananen, waar nog prima ijs van kan worden gemaakt. Ziehier het recept. (Je moet wel een blender en een vriezer hebben.)

Praktische tips
[14:03] Naast het kritisch inkopen en niet te snel schrikken van een houdbaarheidsdatum, geeft Anne de Graaf meer tips. Naast bananenijs kun je bijvoorbeeld ook bananenbrood maken. Gekocht vers brood gaat bij haar direct de vriezer in; op die manier hoef je alleen de sneeën die je gaat eten even te ontdooien. Oud brood kan worden verwerkt tot paneermeel, croutons, wentelteefjes of tosti's.

Laaghangend Fruit
[15:15] De Tilburgse Rosemarijn van de Wiel heeft een initiatief Vergeten Fruit gestart. Omdat iedereen wel tuinen kent waar fruitbomen niet volledig worden geplukt. Samen met vrijwilligers neemt Rosemarijn deze taak uit handen. Het fruit krijgt een goede bestemming, bijvoorbeeld bij de Voedselbank of bij Resto van Harte. Maar er worden ook allerlei producten van gemaakt. Rosemarijn is eenvoudig te bereiken via Facebook.

Otto en Frits
[18:17] Het Environmental Lounge Cafe strijkt neer in de keuken van bioloog Bert Bruininga. Hij gaat koken met 'groenten die over de datum zijn.' En vlees 'dat goed is voor de weerstand.' Het gevolg laat zich raden…

De podcast duurt 23 minuten.
Op de computer kunt u de cursor gebruiken om versneld heen en terug te spoelen.
Met [control]+[links] of [rechts] gaat u nog sneller.
En de spatiebalk dient als pauze- en startknop.